Αρχική →

Αγρόκτημα

Το Αγρόκτημα αποτελείται από το Βουστάσιο & Γαλακτοκομείο, το Πτηνοτροφείο και το τμήμα Φυτικής Παραγωγής.

main-image

Εκπαιδευτικό Αγρόκτημα

Το Εκπαιδευτικό και Παραγωγικό Αγρόκτημα είναι ο πυρήνας της εκπαίδευσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.  Ένα ζωντανό εργαστήριο θεωρίας και πράξης όπου μαθητές όλων των ηλικιών, εκπαιδεύονται στην αγροτική παραγωγή, τη ζωική παραγωγή, την αγροτική οικονομία, τη διαχείριση φυσικών πόρων, καθώς και την τεχνολογία τροφίμων και ποτών.

 

Στο Αγρόκτημα παράγονται προϊόντα προστιθέμενης διατροφικής αξίας σε σύγχρονες μονάδες παραγωγής. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων υποστηρίζουν το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Σχολής.

image

Βουστάσιο & Γαλακτοκομείο

Το Εκπαιδευτικό Βουστάσιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης και επίδειξης  – σε πραγματικές συνθήκες – της αναπαραγωγής, διατροφής, σταβλισμού, κτηνιατρικής φροντίδας και ορθών πρακτικών αρμέγματος των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Κάθε χρόνο εκπαιδεύει χιλιάδες κτηνοτρόφους, μαθητές και σπουδαστές που το επισκέπτονται.

 

Το κοπάδι των καθαρόαιμων γαλακτοπαραγωγών αγελάδων φυλής Holstein της Σχολής χρονολογείται από το 1935 και έχει καταταχθεί στο κορυφαίο 12% των κοπαδιών σε παγκόσμια κλίμακα όσον αφορά τα φαινοτυπικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά του. Το Εκπαιδευτικό Βουστάσιο είναι μέλος και ελέγχεται από τη Διεθνή Ένωση Φυλής Holstein.

 

Πτηνοτροφείο

Το τμήμα του Πτηνοτροφείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής παράγει και εμπορεύεται Ωμέγα-3 αυγά, αυγά αχυρώνα, γαλοπούλες, κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, πουλάδες και νεοσσούς ημερών. Όπως σε όλα τα τμήματα του Επιδεικτικού και Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος, οι μαθητές και οι σπουδαστές συμμετέχουν σε κάθε μέρος των διαδικασιών του Πτηνοτροφείου – από το τάισμα, τη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και την παραγωγή έως τη συσκευασία και τις πωλήσεις.

 

Το τμήμα του Πτηνοτροφείου συνεργάζεται με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, τα AΤΕΙ Θεσσαλονίκης και άλλους διεθνείς ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς εταίρους. Η συνεχόμενη ανάπτυξη των αυγών Ωμέγα-3 αποτελεί κύριο στόχο έρευνας.

image

Φυτική Παραγωγή

Το τμήμα Φυτικής Παραγωγής αποτελείται από θερμοκήπια και φυτώριο, αμπελώνα και οινοποιείο, μελισσοκομείο, ελαιώνες, μεγάλη καλλιέργεια και εκτεταμένες πειραματικές καλλιέργειες.

 

Στον εκπαιδευτικό αμπελώνα / οινοποιείο της Σχολής, παράγεται ερυθρός οίνος από την ευγενή ποικιλία ξινόμαυρο. Επιπλέον, παράγονται σε μικρές ποσότητες ελαιόλαδο, μέλι, λαχανικά, μπύρα, τσίπουρο καθώς και φρέσκα λουλούδια.

Προϊόντα ΑΓΣ

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή αναπτύσσει και παράγει τα προϊόντα της στις εγκαταστάσεις του Εκπαιδευτικού Αγροκτήματος. Γεύσεις με τις οποίες μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές, αλλά και καινοτόμα αγροδιατροφικά προϊόντα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής έρευνας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων καθώς και στο πρατήριο που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων της Σχολής.

 

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων υποστηρίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Σχολής.

image
Φρέσκο Αγελαδινό Γάλα
img

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή ήταν η πρώτη που διέθεσε φρέσκο παστεριωμένο γάλα στην ελληνική αγορά το 1935. Το Αγελαδινό Γάλα προέρχεται αποκλειστικά από τη φάρμα της Σχολής όπου συλλέγεται, παστεριώνεται και συσκευάζεται μέσα σε λίγες ώρες και διατείθεται στην αγορά σε λιγότερες από 24 ώρες μετά το άρμεγμα. Χάρη στην απουσία επεξεργασίας, το γάλα διατηρεί την αυθεντική πλούσια γεύση με τα φυσικά του λιπαρά. Διατίθεται πλήρες & ελαφρύ.

image
Παραδοσιακό Γιαούρτι
img

Το παραδοσιακό γιαούρτι παράγεται από το γάλα των αγελάδων της Σχολής, που εκτρέφονται με παραδοσιακό τρόπο και με τους αυστηρότερους ελέγχους υγιεινής, ασφάλειας και ποιότητας. Ένα γιαούρτι πλήρες, με μεστή αλλά ελαφριά γεύση.

image
Στραγγισμένο Γιαούρτι
img

Το στραγγισμένο γιαούρτι παράγεται από ολόφρεσκο, πλήρες γάλα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Με πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή, χάρη στην παραδοσιακή μέθοδο φυσικής στράγγισης, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σημαντικής βιολογικής αξίας. Διατίθεται πλήρες & ελαφρύ.

 

Για την παραγωγή ενός κιλού στραγγισμένου γιαουρτιού απαιτούνται τρία λίτρα φρέσκου γάλακτος. Ένα απόλυτα φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά, ορμόνες, πηκτίνη, γλυκαντικές ουσίες, ή προσθήκη κρέμας.

image
Ημίσκληρο Τυρί
img

Το άριστης ποιότητας ημίσκληρο τυρί παράγεται αποκλειστικά από το φρέσκο γάλα της Σχολής και συσκευάζεται στις εγκαταστάσεις της. Έχει πλούσια γεύση και άρωμα και είναι τετράμηνης ωρίμανσης. Διατίθεται και σε φέτες καθώς και με ρίγανη και μπούκοβο.

image
Αυγά Αχυρώνα Ω3
img

Τα νέα Ω3 αυγά αχυρώνα από το Εκπαιδευτικό Πτηνοτροφείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, παράγονται από τρεις φυλές ορνίθων που διαβιούν σε συνθήκες ελεύθερης κίνησης. Έτσι διασφαλίζεται η ευζωία των ορνίθων που οδηγεί στην παραγωγή αυγών ανώτερης ποιότητας και ποικιλίας, πλούσιων σε ωφέλιμα λιπαρά Ω3.

 

Στο πλαίσιο της αποστολής της για αειφόρα ανάπτυξη και καινοτομία, η Σχολή -με τη νέα πρωτοβουλία της- προάγει την ευημερία των ορνίθων και τη βιώσιμη γεωργία.

image
Αυγά Ω3
img

Τα αυγά Ω3 της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι τα πρώτα αυγά Ω3 που κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά με ελληνική τεχνογνωσία σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για προϊόντα μιας ελεγχόμενης μεθόδου διατροφής των ορνίθων που στηρίζεται στη χρήση του λιναρόσπορου. Είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα τύπου Ω3 και τοποθετούνται στην ομάδα των καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων με σημαντικα οφέλη για την υγεία των καταναλωτών, καθώς συμβάλλουν στην παραγωγή καλής χοληστερόλης και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.