Αρχική →

11/02/2025
11/02/2025

Έρευνα στις εγκαταστάσεις της ΑΓΣ για διατροφή ορνίθων με… γαϊδουράγκαθα

Στο συμπέρασμα ότι η ημερήσια συμπληρωματική χορήγηση ενός έως δύο ml φυσικού εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου στη διατροφή της κότας μπορεί – μεταξύ άλλων – να δώσει έως και 15% πιο κόκκινο κρόκο αλλά και να συμβάλει στην υγεία της όρνιθας, κατέληξε έρευνα του Εργαστηρίου Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, του Ινστιτούτου Βιοοικονομίας και Αγροτεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ και της εταιρείας Pharmacell Α.Ε.. Πρόκειται για το έργο «HepaHealth_Egg – Φυσική ηπατική υγεία και ευζωία ορνίθων με τη χρήση φυσικού εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου για την παραγωγή αυγών υψηλής αξίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

 

Οι πειραματικές δοκιμές υλοποιήθηκαν σε ειδικό χώρο των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων του εκπαιδευτικού αγροκτήματος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. «Σε τέσσερις ομάδες ενήλικων ορνίθων, χορηγήθηκε ημερήσιο σιτηρέσιο με χαμηλή συγκέντρωση χολίνης (χρησιμοποιείται ως ηπατοπροστατευτικό), εμπλουτισμένο με γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum) σε διαφορετικές συγκεντρώσεις (1 έως 5 ppm). Κατά τη διάρκεια της υλοποίησης των πειραματικών δοκιμών, γινόταν εκτιμήσεις στοιχείων απόδοσης αυγών του σμήνους και η κλινική εικόνα του, αξιολογούταν εργαστηριακές παράμετροι ποιότητας των αυγών, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, η παθολογοανατομική και ιστολογική κατάσταση των εσωτερικών οργάνων των ορνίθων και παράμετροι που σχετίζονται με την ευζωία», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ζωικής παραγωγής του εκπαιδευτικού αγροκτήματος της ΑΓΣ, Δρ. Θεόδωρος Καλλίτσης. Μάλιστα, προσέθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί τεράστια αύξηση ενδιαφέροντος για χρήση φυσικών ουσιών με θεραπευτικές ιδιότητες όπως η ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το γαϊδουράγκαθο. Σύμφωνα με τον Δρα Καλλίτση, η πρακτική της συμπληρωματικής χορήγησης εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου στη διατροφή της κότας άρχισε ήδη να εφαρμόζεται δειλά-δειλά και στην ελληνική αγορά και τόνισε ότι πρόκειται για μία σχετικά απλή διαδικασία, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε σπιτικά κοτέτσια.

 

Το γαϊδουράγκαθο (Silybum marianum), χρησιμοποιείται στο πλαίσιο του έργου ως πιλοτικό υλικό σε σιτηρέσια ορνίθων αυγοπαραγωγής. Το συγκεκριμένο φυτό είναι πηγή της φυσικής ουσίας συλιμαρίνη, η οποία έχει ηπατοπροστατευτικές ιδιότητες και χορηγείται σε ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις του ήπατος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η σημασία της υγείας του ήπατος είναι πολύ υψηλή για τις όρνιθες αυγοπαραγωγής, καθώς η ηπατική λειτουργία τους επιβαρύνεται καθημερινά περισσότερο από εκείνη των θηλαστικών και του ανθρώπου. Η ιδιαιτερότητα της φυσιολογίας και η επιρρέπεια του ήπατος των πτηνών σε βλάβες, εξηγεί την υψηλή συχνότητα θανάτου των αυγοπαραγωγών ορνίθων στις εκτροφές, εξαιτίας κυρίως εμφάνισης του αιμορραγικού συνδρόμου η οποία οφείλεται σε ρήξη του ήπατος.

 

«Χρησιμοποιώντας φυσικό εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου, ως διατροφικό συμπλήρωμα στο σιτηρέσιο των αυγοπαραγωγών ορνίθων, επιδιώκεται η βελτίωση της ευζωίας τους και η παραγωγή αυγών προστιθέμενης αξίας, συνεισφέροντας στην αειφόρα και βιώσιμη ανάπτυξη της πτηνοτροφίας», τόνισε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωικής Παραγωγής και Προστασίας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Δρ. Γιώργος Αρσένος. Κατά την αξιολόγηση των πειραμάτων στο πλαίσιο του έργου, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου:

 

  • έχει επίδραση σε παραμέτρους ποιότητας του αυγού, όπως ενίσχυση ερυθρότητας του κρόκου,
  • συνδέεται με ανθεκτικότητα στην οξείδωση και υψηλότερη συγκέντρωση ακόρεστων λιπαρών οξέων στο προφίλ λιπιδίων του κρόκου,
  • συντελεί στη βελτίωση της παθολοανατομικής εικόνας του ήπατος των ενήλικων ορνίθων στο όψιμο στάδιο της ωοτοκίας, παρατήρηση η οποία συνάδει με διατήρηση της ηπατικής υγείας των ορνίθων αυτών,
  • συντελεί στη διατήρηση της ποιότητας των αυγών.

 

Να σημειωθεί ότι το έργο HepaHealth_Egg υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους μέσω του Προγράμματος Κεντρική Μακεδονία, ΕΣΠΑ 2021-2027.